Wednesday, October 5, 2011

Blå strategi som opposition








5 oktober 2011

Blå strategi som opposition

Af: Karsten Riise


Regel 1 - Undgå samarbejde
Lad S+SF+R sejle deres egen sø sammen med Enhedslisten. Allerede ved
finansloven for 2012 kan det hele bryde sammen. Fra nu og hele vejen videre
gennem 2012 kan regeringssamarbejdet revne, når finanskrisen forværres.

Selvom Helle Thorning-Schmidt indbyder de Blå til forhandling om en ny skattereform, så lad være. Selv hvis det en tid ser ud til, at Rød blok får succés og kan enes - bare bliv ved med at se tiden an. Fasthold alle forlig. Undgå at lade Blå blok blive parlamentarisk sikkerhedsnet for S+SF+R når Enhedslisten svigter.

Undgå smuds på fingrene - hold fingrene helt væk fra alt.

På den måde vil skylden for et sammenbrud i Rød blok klart og ensidigt kunne lægges på Rød blok.
Stem imod Finansloven for 2012. Også selvom det i Danmark ellers altid har været sædvane, at Oppositionen stemte for selve Finansloven. Hver eneste Finanslov fra nu af er en chance for at vælte regeringen, fordi Enhedslistens hovedbestyrelse skal godkende Finansloven. Før eller siden siger Enhedslistens bestyrelse eller 2-3 afhoppere fra folketingsgrupperne på venstrefløjen Nej til nogle krise-stramninger.


Regel 2 - Vælt en betydningsfuld minister

Lette ministre på tunge poster - dét er en farlig cocktail.

Indled en klapjagt på en af de yngste og dårligst uddannede ministre i et af de tungeste ministerier. Et ministerium, hvor milliarderne ruller, hvor der er tusindvis af ansatte, og hvor lovgivningen er indviklet. Her kan tingene hurtigt gå galt, og ansvaret bliver nemt uoverskueligt for en minister med et lavt niveau af uddannelse og livserfaring.

Koncentrér angrebene på feks. 2 svage ministre med for stort ansvar, som I derfor igen-og-igen bringer på forsiden med alvorlige sager.

I har jo selv ministerierne i frisk erindring, så lav en intern liste over hvilke sager, der er farligst. Spild ikke tid på en mindre betydende kultur- eller kirkeminister, det giver ikke point.


Regel 3 - Slå på finanspolitisk ansvarlighed - vær beredt

En akut forværring af den økonomiske krise, et finans-krak og en regering uden parlamentarisk grundlag kan komme når som helst - allerede til Finansloven.

Slå derfor hele tiden på finanspolitik ansvarlighed - dér hvor Radikale, S+SF og Enhedslisten ved værre økonomisk krise har sværest ved at hænge sammen.


Karsten Riise
Partner & Editor


CHANGE NEWS &
CHANGE MANAGEMENT