Thursday, September 15, 2011

Færre ministre = mere effektivitet








15 september 2011

33% færre ministre = større effektivitet

Af: Karsten Riise


For mange kokke...

I årevis har der været en tendens til, at store regerings-konstellationer som VK eller nu aktuelt måske S+SF danner regeringer med mange ministre.

I store folketings-grupper som VK og S+SF er der mange partisoldater, som skal"belønnes" med en ministerpost når man kommer til fadet. Det er bare ikke effektivt med en top-ledergruppe på 18 personer eller mere.

Man ser sjældent i erhvervslivet topleder-grupper på mere end 2-6 personer, medmindre det en virksomhed med stærkt uafhængige dele. En gruppe på 10-12 personer er nær det maksimale man kan få til at arbejde sammen som ét team.

Derfor skal man slå ministerier sammen - alternativt føre to ministerier under samme ministre, som aktuelt kirke- og kulturministerierne.


Statssekretærer eller Viceministre

Når verden bliver mere kompleks, og ministrene får større ministerområder, så behøver ministrene til gengæld politisk begavede medarbejdere tæt på sig. Disse skal være politisk udnævnt, men kan både være embedsmænd eller politikere.

For en smal regering som feks. en ren R-regering vil det være oplagt at udnævne dygtige embedsmænd til statssekretærer. For store folketingsgrupper som VK og S+SF vil man helt logisk at tildele poster som viceminister til personer fra Folketingsgruppen, som skal "belønnes" - vel at mærke uden at dette går ud over regeringens ledelses-effektivitet.

Andre lande har viceministre eller statssekretærer. Det kræver blot, at ministeransvarlighedsloven
ændres, så viceministre kan stå til ansvar overfor Folketinget.


33% ministerreduktion - ned på 12 ministre

En regering kan sagtens reduceres fra 18 til kun 12 ministre. Samtidig behøves en kraftig modernisering i ledelsen af staten. Valget 2011 er umistelig en chance for en længe nødvendig effektivisering af regeringsførelsen i Danmark.


Karsten Riise
Partner & Editor


CHANGE NEWS &
CHANGE MANAGEMENT